Broodfonds

01-02-2017

De woorden verzekering en vertrouwen hoor je niet gauw in een zin. In elk geval niet als ik aan het woord ben. Elke maand gaat er €107 van mijn rekening voor de zorgverzekering. Ik weet eigenlijk helemaal niet wat daarmee gebeurd. Waarschijnlijk wordt het ergens in belegd en er wordt natuurlijk een deel uitgekeerd aan mensen die ziek zijn. Door mijn verzekering weet ik wel dat ik erop kan rekenen dat als ik nu een ziekte krijg er voor mij gezorgd wordt. Dan hoop je natuurlijk wel dat het niet net buiten je pakket valt. Een zorgverzekering is natuurlijk verplicht. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is dat niet. Veel ondernemers en ZZP’ers kiezen ervoor om er geen te nemen. Daar ben ik er één van. Ik vond het te duur en het was toch niet mijn plan om ziek te worden. Eergisteren was ik bij een bijeenkomst van het Broodfonds. Hierdoor ben ik ineens helemaal om. Op deze manier wil ik me wel verzekeren.

Het Broodfonds is voor mij een goed voorbeeld van hoe we dingen zouden moeten regelen in deze wereld. Geen groot, onoverzichtelijk anoniem systeem, die allerlei dingen doet waar je eigenlijk niet achter staat, maar samenwerken met een kleine groep die gemeenschappelijke waarden hebben. Het Broodfonds is officieel geen verzekering, maar toch kan het daar wel mee vergeleken worden. Je stapt in een collectief met andere ondernemers (minimaal 25 maximaal 50) waarbij je eigenlijk aangeeft: als een van ons ziek wordt, vangen wij dat samen op. Als je je aansluit bij het collectief geef je aan welk bedrag jij uitgekeerd wilt krijgen als je niet meer in staat bent om te werken. Je kan kiezen uit verschillende bedragen van €750 tot €2000 per maand. De maandelijkse inleg die je dan betaalt is daarop afgestemd. Ik wil mij bijvoorbeeld gaan verzekeren voor €750 en zet dan €33,73 per maand apart op een speciaal hiervoor vooor mij aangemaakte rekening. Hier spaar ik dus, net als alle anderen voor een buffer. Mocht ik ziek worden krijg ik van iedereen uit mijn Broodfonds een bedrag. Al die bedragen samen zijn dan €750. Wordt er iemand anders ziek gaat er een bedrag van mijn Broodfondsrekening af. Het Broodfonds is gebaseerd op vertrouwen. Iedereen mag mee doen en je geeft zelf aan als je ziek bent en niet meer kan werken of voor bijvoorbeeld 60% niet kan werken.

Dit is in het heel kort het verhaal. Wat mij zo aanspreekt is dat je samen verantwoordelijk bent en het gaat om vertrouwen. Doordat de groep klein is leer je iedereen in je Broodfonds kennen. Zo kende ik eergisteren in de bijeenkomst mijn kapper, de eigenaressen van Vreemde Streken en zat ik naast mijn collega van THUIS. De groep was erg divers en er zaten ook allerlei mensen die ik niet kende. De een had een brasserie, de ander is coach en weer een ander werkt in de zorg. Wat we gemeen hebben is dat we allemaal ondernemers zijn en graag op deze manier willen samenwerken. We willen er voor elkaar zijn en elkaar steunen, waardoor je ook weet dat jij om hulp kan vragen als het met jou niet goed gaat. Ik betaal veel liever elke maand een bedrag aan mijn kapper als die ziek is, dan dat er structureel een bedrag van mijn rekening verdwijnt, waarvan ik niet weet naar wie het toe gaat.

We zijn nu met een groep van ongeveer 13 mensen. Om ons eigen Broodfonds te starten hebben we dus nog 12 mensen nodig. Ben jij ook ondernemer in de omgeving van Wageningen en enthousiast geworden door mijn verhaal? Op 13 maart komen we om 19:30 weer bij elkaar bij THUIS. Jij kan ook vrijblijvend komen door een mail te sturen naar: info@thuiswageningen.nl

Woon je niet in Wageningen, maar heb je toch interesse? Kijk dan bij welk Broodfonds jij je kan aansluiten op: http://www.broodfonds.nl/
Hier kan je ook meer lezen over hoe het nou precies werkt.

Door me op deze manier te verzekeren heb ik het gevoel dat ik bijdraag aan een mooiere wereld, waarin we elkaar vertrouwen en waarin we voor elkaar klaarstaan. Daar geef ik graag mijn geld aan uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *