Experiment 1: een maand niet naar de supermarkt

11-01-2017

Aangezien mijn werk en andere bezigheden erg flexibel zijn ben ik niet zo’n planner met boodschappen doen. Dat betekent dat ik toch zeker een paar keer per week in de supermarkt te vinden ben. De supermarkt is dus een belangrijk onderdeel in mijn leven en waarschijnlijk ook in die van jou. Toen ik weer een keer in de rij stond bedacht ik hoe tegenstrijdig dit eigenlijk is, aangezien ik het met veel zaken waar de supermarkt aan bijdraagt niet eens ben. Hoe zou het zijn om een maand niet naar de supermarkt te gaan?

Ik zal eerst mijn haat liefde relatie met supermarkten even nader toelichten. Ik vind het leuk om boodschappen te doen en de supermarkt is dicht bij mijn huis, dus in no-time heb ik alles wat ik nodig heb bij elkaar. Het is op zo’n moment heel makkelijk om even te vergeten waarom ik een supermarkt eigenlijk niet zo leuk vind.

Doordat de meesten van ons naar de supermarkt gaan hebben supermarkten een grote machtspositie. Zo hebben zij invloed op de manier waarop producten tot stand komen, op het milieu en op onze gezondheid. Supermarkten concurreren met name op elkaar op basis van efficiëntie en lage prijzen. Daarbij zien wij als consument niet hoe dieren behandeld zijn, welke werkomstandigheden boeren hebben, hoe het product vervoerd is, welke schade het product op het milieu heeft en soms ook niet hoe ongezond een bepaald product eigenlijk voor ons is. Een andere reden dat ik supermarkten niet leuk vind is dat het onpersoonlijk is, het er altijd druk is (tenminste op de tijden dat ik er kom) en dat alles ook nog eens drie dubbel verpakt is.

Toch vond ik het spannend om  er voor een maand afscheid van te nemen. Ik besloot gelijk te beginnen, waardoor ik mezelf niet de mogelijkheid gaf nog even goed te gaan hamsteren. Gelijk begon ik me af te vragen: waar ga ik dan mijn boodschappen doen? Lazuur is een mooie winkel in Wageningen waar je alles kan vinden wat je in een normale supermarkt ook kan vinden maar dan allemaal biologisch. De producten zijn (terecht dus) wel duurder. Daar begon gelijk mijn haat liefde relatie weer. Als ik hier een maand lang mijn boodschappen zou gaan doen zou ik dat zeker merken in mijn portemonnee. Ik besloot daarom een deel van mijn boodschappen hier te doen, maar ook op zoek te gaan naar andere plekken.

Gelijk in mijn eerste week begon ik een hele nieuwe routine op te bouwen.  Ik ging langs bij de molen voor pastabloem, rijst en suiker, ging op woensdag naar de weekmarkt voor groente en fruit, kwam sinds tijden weer bij de kaasboer en ging bij Heroes of Taste voor lekkernijen. Ook bleek de Turkse winkel om de hoek een uitkomst te zijn. Ik had er heel veel plezier in bij deze winkels langs te gaan. Met name omdat je snel aan de beurt was, er mooie producten werden verkocht en altijd een leuk praatje had met een passievolle eigenaar of medewerker. Eigenlijk kon ik er echt van genieten.

Toch ben ik twee keer in deze maand bezweken om de supermarkt in te gaan. Een keer was het 21:00 uur en had ik ontzettend zin in iets lekkers en dat had ik niet in huis. De andere keer was ik op zoek naar Turks brood. Bij de twee Turkse winkels die ik in Wageningen ken was het brood op. Natgeregend en zwaar chagrijnig ben ik toen toch naar de supermarkt gesjokt.

Verder was de uitdaging eigenlijk goed te doen. Hoe beter ik plande hoe makkelijker het was en hoe minder geld het me ook kostte. Sommige dingen bleef ik toch duur vinden. Daarbij moet ik dus toch weer met een hangend hoofd toegeven dat voor mij de prijs vaak ook doorslaggevend is, omdat het zo makkelijk is om te vergeten welk verhaal er achter een product zit. De eerste weken na de challange ging ik wel eens naar de supermarkt, maar toch met tegenzin. Dit is gebleven, maar ik moet daar wel eerlijk bij zeggen dat mijn vriend nu het boodschappen doen in zijn takenpakket heeft. Ik draag dus nog steeds bij aan de dingen waar ik het niet mee eens ben. Ik hoef zelf alleen niet meer de confrontatie aan te gaan en als ik nog iets nodig heb ga ik weer naar mijn nieuwe favoriete plekjes in Wageningen toe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *