Tiny house in Wageningen

20-07-2018

Het is soms heerlijk om even weg te dromen en terug te gaan naar de momenten dat je je intens gelukkig voelde. Ik denk aan mijn verjaardagen van vroeger, het backpacken in Argentinië, mijn eerste tijd in het studentenhuis en zo zijn er vele. Als ik er op terugkijk kom ik als snel tot de conclusie dat het in die momenten nooit ging om mijn huis, de kleren die ik aanhad of de spullen die ik had. We denken vaak dat méér ons gelukkig maakt. Een groter huis, een beter salaris, mooiere kleren en meer spullen. Maar ik denk dat we pas gelukkig zijn als we leren om met minder tevreden te zijn.

Als kind al was ik heel goed in het wegdoen van spullen. Nu nog steeds probeer ik bij alles wat ik heb te bedenken of ik er blij van wordt en of ik het echt gebruik. Als dat niet het geval is probeer ik altijd te bedenken wie ik er blij mee kan maken. Zo krijgen al die spullen een nieuwe plek.

Doordat ik steeds meer weggaf, kwamen mijn vriend en ik ook tot de conclusie dat we twee kamers in ons huis van 80m2 eigenlijk niet gebruiken, behalve dat we ze gevuld hebben met spullen. Toen kwam zijn geniale ingeving om in een tiny house te gaan wonen.

Het is inmiddels een hele trend, dus waarschijnlijk heb je er al wel eens iets van gehoord. Een tiny house is een huisje van maximaal 50 vierkante meter die verplaatsbaar is. Het leek ons gelijk een heel goed idee om naar een kleiner huis te verhuizen met minder spullen. We kunnen ons al helemaal inbeelden hoe het is om veel buiten te leven, binnen een uur klaar te zijn met het hele huis schoonmaken, duurzaam te kunnen leven en geld uit te geven aan de dingen die we belangrijk vinden.

De droom bestaat al twee jaar, maar pas sinds een paar maanden zijn we gaan kijken of we deze stap echt kunnen gaan zetten. Dat is nog niet zo makkelijk geregeld namelijk. Een tiny house voldoet vaak niet aan het woonbesluit en het is heel lastig om er een legaal plekje voor te vinden. Omdat het huis niet aan de eisen voldoet kan je niet zomaar een kavel kopen en je huis daar opzetten en er is helaas geen braakliggend terrein in Wageningen. We zijn met de gemeente in gesprek en zijn verschillende opties aan het bekijken. Door de bereidwilligheid van de gemeente om mee te werken hebben wij er alle vertrouwen in dat we binnenkort een plekje zullen vinden.

Het liefst willen we in een tiny buurt wonen van bijvoorbeeld 5 tiny houses. Dan kan je ook nog eens iets bij elkaar lenen en hoef je niet alles zelf te hebben. We hebben al een hele groep gevonden die dezelfde droom hebben als wij, dus daar trekken we nu samen mee op.

Ondertussen zijn we nu ook aan bedenken hoe ons huis er dan precies uit moet komen te zien. Zowel van buiten als vanbinnen. We weten in elk geval al dat we geen zithoek willen, zodat we een grote eettafel hebben waar bezoek altijd aan kan schuiven. We hopen dan ook dat we over een jaar zover zijn om je op de koffie uit te kunnen nodigen, om je met eigen ogen te laten zien dat je echt niet méér nodig hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *