Uitgestelde koffie – ‘ll caffè sospeso

19-01-2017

“Een cappucino en een uitgestelde koffie alsjeblieft”. Ik zit bij de Jongedame in Ede. Een van de, tegenwoordig vele, plekken waar je uitgestelde koffie kan bestellen. Een uitgestelde koffie is een koffie die je wel betaalt, maar niet krijgt. Deze koffie wordt bewaard voor iemand die binnenkomt en zelf geen koffie kan betalen.  Deze nieuwe trend is over komen waaien uit Napels (Italië), waar het al een oude traditie is. Wie gun jij een kopje koffie?

“Iedereen heeft recht op koffie” is een overtuiging die ze al lang in Napels hebben. Tussen 1900 en 1960 is ‘ll caffè sospeso daar in het leven geroepen. Mensen die best wat konden missen bestelden een uitgestelde koffie. Een bestelling als: “twee koffie en drie uitgestelde koffie” is daar heel normaal. Deze drie uitgestelde koffie worden bewaard voor mensen die het zelf op dat moment niet kunnen betalen. Je weet van te voren niet voor wie je deze koffie betaalt. Dat kan een dakloze zijn, een gezin met een kleine portemonnee of een ZP’er die op het moment geen opdrachten heeft bijvoorbeeld. In principe kan iedereen deze koffie ophalen, ook iemand met een hele goede baan. Bij het bestellen van de uitgestelde koffie gaat het om het vertrouwen dat je er in hebt dat de koffie goed terecht komt. In Napels was het ook een manier om te laten zien hoe gul en sociaal je bent en kon je er status aan verlenen. Er is zelfs een tijd geweest dat zwervers geen uitgestelde koffie meer wilden, omdat ze wisten wat de achterliggende reden van de bestellers eigenlijk was.

Toeristen die dit hadden gezien hebben wel verteld over het concept van de uitgestelde koffie, maar nergens vond het draagvlak om ook daar uitgevoerd te worden. Pas sinds een aantal jaar zijn er op steeds meer plekken over de hele wereld cafeetjes die de uitgestelde koffie op de kaart hebben staan. Sommige gaan nog een stapje verder en zijn bereid om in de min te staan. Als er dus meer uitgestelde koffies worden gehaald dan gekocht is het café bereid om deze koffie toch te schenken. Zij hebben er het volste vertrouwen in dat deze uitgestelde koffie op een bepaald moment wel weer worden betaald.

Ik vraag Marloes van de jongedame hoe de uitgestelde koffie hier loopt. Zij geeft aan dat de koffie vaker besteld wordt dan dat iemand hem komt drinken. Daklozen weten haar café wel te vinden en gelukkig komen een aantal van hen regelmatig een kopje halen. Ze vertelt ook over een meneer die soms een uitgestelde koffie komt drinken, maar betaalt zodra hij zelf wat geld heeft.

Ik vind vooral het denken in overvloed, het vertrouwen in elkaar en een ander ook wat gunnen mooi aan dit concept. Voor mij is het ook gelijk een manier om leuke cafeetjes uit te zoeken. De Jongedame is ook een hele leuke plek in Ede. Vintage meubels, zelfgebakken taarten en Marloes heeft met iedereen die binnenkomt een leuk gesprek. Zeker de moeite waard om eens te kijken. En hé er staat al een koffie voor je klaar! Die heb ik vast voor jou besteld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *