Weggooien of repareren?

24-02-2017

“we leven in een wegwerpmaatschappij”! Deze uitspraak heb jij vast ook wel gehoord en als ik voor mezelf spreek is het ook waar. Ik hecht vrij weinig waarde aan spullen. Als ik mijn huis ga opruimen kom ik altijd weer een heleboel spullen tegen waarvan ik denk: Heb ik dit nu echt nodig? Meestal is het antwoord nee. Vroeger kwamen deze spullen regelrecht in de prullenbak terecht. Tegenwoordig denk ik erover na wie ik er nog blij mee kan maken of plaats ik het op de weggeefhoek. Maar wat doe je eigenlijk met spullen die kapot zijn? Wat als er een gat in je broek zit, je wekkerradio niet meer afgaat of je printer met eigen creaties komt?

Als ik voor mezelf spreek vloek ik even, geef ik de printer een schop en neem vervolgens maximaal 10 minuten de tijd om er naar te kijken. Werkt het dan nog niet? Dan is het definitief kapot. Afhankelijk van het product schakel ik de hulp van mijn vader, moeder of vriend in, maar als ook zij er niet uitkomen kan het weg. Zeker als het om iets gaat wat maar een paar euro kost en ik zo opnieuw kan kopen.

Oeps! Bij het opschrijven van bovenstaande zinnen merk ik dat er toch wel een gevoel van schaamte naar boven komt. Lekker gemakzuchtig en het past ook eigenlijk helemaal niet bij allerlei overtuigingen die ik heb. Ook al heeft iets maar een paar euro gekost, er is een heel productieproces aan voorafgegaan wat weer invloed heeft gehad op het milieu. Ik zou eigenlijk wat meer waarde moeten hechten aan de spullen die ik heb en er nooit en te nimmer afscheid van willen nemen.

Met deze nieuwe insteek besluit ik met twee hele oude naaimachines naar het Repair Café te gaan. Het Repair Café is een plek waar je met al je kapotte spullen naar toe kan gaan. Hier zitten dan handige vrijwilligers die jou willen helpen het product weer te maken. Het Repair Café zit op allerlei plekken in Nederland. Ik heb mijn bezoek in Wageningen gebracht.

Bij binnenkomst wist ik niet wat ik zag! Wat een drukte! en dat terwijl het café pas tien minuten open was. Ik word gelijk doorverwezen naar drie vrouwen in de linkerhoek die achter hun naaimachine zitten. Zij repareren ritsen, zetten knopen aan en hebben ook verstand van naaimachines. Mijn twee ouderwetse prachtexemplaren worden bewonderd. Ze zijn zo enthousiast dat ik me schuldig voel als ik bedenk dat ik ze al bijna naar de stort had gebracht. Al snel kwamen de dames erachter dat de reparatie voor hen te ingewikkeld was en dat ik door mocht naar de meneer die van alle zaken verstand had! Deze meneer had ik vanuit mijn ooghoeken al het een en ander zien repareren. Op dit moment was hij bezig met een draaizaklampje (die je dus voor €2 nieuw kan kopen). Hij nam er alle tijd voor, want weggooien is zonde. Deze meneer met twee rechter handen is zo populair dat ik achteraan mag sluiten in een lange rij. Gelukkig woon ik dichtbij en kon ik tussendoor even naar huis tot ik aan de beurt was.

 

Hij heeft een uur naar mijn machines gekeken. Even deed de machine het, maar daarna stagneerde het weer. Het frustreerde de man en hij wilde dit project echt niet opgeven. Net toen hij op het punt stond om de hele machine uit elkaar te halen om te kijken waar het probleem zat kwam de organisator van het café vertellen dat hij echt moest stoppen. Iedereen was al naar huis en de hele ruimte was al opgeruimd. Hij vond het zo erg dat hij zelfs aanbod mijn twee kapotte naaimachines te ruilen voor  andere exemplaren die hij nog in de schuur had staan.

Mijn naaimachines zijn dus helaas niet gerepareerd, maar ik ga wel naar huis met een nieuwe mindset. Bovendien heb ik een hoop over naaimachines geleerd. Het is fantastisch om te zien hoeveel spullen er gerepareerd worden op één zo’n middag. Ik heb mensen lachend naar huis zien gaan met broodroosters die het weer doen, fietsen die weer gebruikt kunen worden en zaklampen die stralen.
Ik beloof dat ik nooit meer zo harteloos zou zijn om kapotte spullen weg te gooien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *